Wat is er nog meer te doen?

Naast het pittoreske dorpje,  Olympiada, waar BabetterPlace, zich bevind, de prachtige stranden (wel geteld 11 ‘Bounty Stranden’),  zijn er nog veel meer dingen te beleven. Zowel dichtbij als wat verder weg. Verder op zie je een opsomming en een kleine omschrijving met foto’s van wat er allemaal te beleven is hier in de omgeving. Mis je iets op de lijst, vertel het me en ik ga er op uit om het te bezoeken en vul het aan op de lijst.

Olympiada is een geliefde plek voor veel toeristen, in de zomer is hier dan ook een enorme toestroom van toeristen uit de verschillende landen, oost- en west europees. In de winter maanden leven we hier met 600 mensen. Het dorp kijkt uit op een prachtig Eiland, genaamd ‘Kafkanas’, en ligt op 2,5 km van de kust. Hier kan je met de vissersboot  ‘Tzimakos Tours’ naar toe. Een uniek plekje, waar he niet veel toeristen zult vinden, net als Hawaï strand.

In de tijd van Aristoteles, Philip en Alexander de Grote heette dit eiland ‘Kapros’. Meer leren en ontdekken uit deze tijd? Bezoek ‘Acient Stageira – de geboorte- en woonplaats van Aristotelles’, wat op steenworp afstand van het dorp ligt.

Het dorp Olympiada werd in 1923 gesticht door vluchtelingen uit Turkije, in Chalkdiki vindt je meer van dit soort dorpen. Het dorpje in Turkije waar zij vandaan komen heet ‘Agia Kyriaki’. De grote kerk in het dorp, aan het plein is hier naar vernoemd, de ‘Agia Kyriaki kerk’.

Olympiada ligt in de provincie Chalkidiki, welke meerdere schiereilanden kent. Geheel Chalkidiki is de moeite waard om doorheen te reizen met de auto.

Olympiada zelf is een groot, breed en veilig zandstrand, aan de boulevard waar de meeste taferna’s zich bevinden.

Het strand in Olympiada en de stranden daarbuiten is het schoon en veilig om te zwemmen. Wel kom je veel plastic tegen, helaas zijn de Grieken nog niet heel bewust en is het hier de gewoonste zaak om je lege plastic beker of andere spullen achter te laten. We organiseren een aantal vrijwilligersprojecten, een daarvan is 'schoonmaak actie in en rondom Olympida' Neem dus als je op pad gaat altijd een lege plastic zak (die je overal bij krijgt) en vul hem. Laten we het goede voorbeeld geven en aanhouden, dank dank dank van onze Moeder Natuur.

 

Een auto huren kan al  vanaf €40,- per dag, de auto wordt vanuit Stavros hier gebracht en opgehaald nadien.

Hieronder benoem ik ze en zal ik je een kleine inzage geven van wat er te zien en/of te doen is. De rest mag je zelf beleven en ervaren.

 

Mocht je meer willen weten, neem dan contact met mij op.

Op steenworpafstand van de Haven liggen de overblijfselen van de antieke stad ‘Acient Stageira’, het geboorte- en woonplaats van Aristoteles.

De mythe is dat de moeder van Alexander de Grote (Olympiada of Olympias) verbannen is naar dit gebied, aan haar hebben we de naam van het dorp te danken. Waarom en naar ze naar toe is verbannen is niet helemaal duidelijk,sommige bronnen melden dat ze naar Stageira en andere bronnen beweren het eiland Kapros, wat nu ‘Kafkanas’ heet. Dit alles op bevel van de rivaal die ook Macedonië wilde veroveren en haar gevangen heeft genomen.

​Dit jaar is ons arrangementen pakket verrijkt met boottochten naar unieke plekjes.

  1. Naar Eiland ‘Kafkanas’
  2. Naar ‘Hawaï’ strand
  3. Dag vissen op zee, evt. gecombineerd met vrienden

 

Lees hier meer over de boottochten en bekijk de foto’s

We zijn gezegend met deze bijzondere plek, de watervallen in Varvara. Een stukje puur natuur, waar de connectie met je telefoon wegvalt en je een wordt met de pracht en praal die Moeder Arde ons schenkt.

Het is soms klimmen en klauteren, pas op met kleine kinderen en zorg dat je stevig in je schoenen staat. Op sommige delen is er een pad, maar veel is stuk geslagen door de hevige regenval in november 2019.

 

De foto’s zeggen genoeg, geniet en neem een frisse duik!

 

Voorbij Varvara in de bergen rij je door en kom je in Arnea uit, een prachtig dorpje in de bergen. Ook kan je hier vanuit Stratoni en Neo Madytos komen, maar dan is de route langer.

Ze zeggen dat je hier de beste honing kan kopen. Het is leuk om er doorheen te wandelen, een koffie te drinken en de kerk te bezichtigen.

Op donderdag ochtend is hier markt en van mei t/m okt. kan je hier ook heerlijk vertoeven en goed shoppen. Tussen 2 en 6 zijn de meeste winkels gesloten, wel zijn de taferna’s geopend en kan je ook hier heerlijk eten uit de Griekse keuken.

Daarnaast kan je hier ook heerlijk vertoeven op t strand of een leuke wandeling maken.

Op maandag ochtend is hier markt en van mei t/m okt. kan je hier ook heerlijk vertoeven en goed shoppen. Tussen 2 en 6 zijn de meeste winkels gesloten, wel zijn de taferna’s geopend en kan je ook hier heerlijk eten uit de Griekse keuken.

Daarnaast kan je hier ook heerlijk vertoeven op t strand, wel op letten, hier staat meer stromen en zijn er hoge golven.

Het bezoek aan deze oude kerk, met veel historie, die bezettingen bombardementen heeft overleeft.

Achter de kerk vindt je een smal maar veilig pad, over rotsen klimmen waar je uitkomt op een geweldig uitkijk punt. Je staat hier letterlijk ‘On top of the World!’, bovenop een groot rotsblok op de berg, met een fantastisch uitzicht!

De weg er naar toe is over een goed zandpad en is ongeveer 8 km met de auto, er is ook een korter wandelpad naar boven, maar die heb ik nog net gelopen, dus geen idee hoe toegankelijk het is.

Ben je een vroege vogel? Dat geeft niks, hier in Olympiada hebben we in de ochtend een prachtige zonsopkomst. In alle rust, terwijl allle Grieken en touristen nog liggen te slapen kan je wandelen langs het strand, door de bergen of door het historische park 'Acient Stageira' en jezelf laten verwennen met adembenemende zonopkomsten. 

Of neem een yoga matje mee en geniet van je ochtend yoga samen met de zon.

Neem contact met mij op voor wandelroutes en advies

 

Op dinsdag ochtend is hier markt en van mei t/m okt. kan je hier ook heerlijk vertoeven en goed shoppen. Tussen 2 en 6 zijn de meeste winkels gesloten, wel zijn de taferna’s geopend en kan je ook hier heerlijk eten uit de Griekse keuken.

Tussen Stratoni en Irisos in liggen de ‘stranden met de witte steen’ Prachtige stranden met uitgeslepen en bijna gepolijste stenen.

De 2 na grootste stad in Griekenland (90km afstand), heerlijk om een dagje te vertoeven, lekker langs het water in de stad te lopen en div. musea te bezoeken. Neem de tourbus langs alle bezienswaardigheden in de stad. Geniet van heerlijk eten in de taferna's, de kerken en alle kunst die je op straat tegenkomt.

In de zomer is het erg heet, het is er al gauw 5 graden warmer dan in het dorp. Beste bezoek je deze in het voorjaar of najaar.